piątek, 15 marca 2013

Recepies

Dziś czas na 2 bardzo pożywne, smaczne, zdrowe przepisy obiadowe!
Mamy jeść posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników, a nie zaśmiecą go zbędną ilością tłuszczu, czy pustymi kaloriami, dlatego pamiętajmy, że warzywa, ryby, pełnoziarnisty ryż, kasze, białe mięso powinny być podstawą obiadu!:)

Mam nadzieję, że będą wam smakować :D


Krem Szparagowy

Składniki:
  • pęczek szparagów zielonych bądź białych (oczywiście poza sezonem nadają się mrożone bądź ze słoika)
  • 1/2 litra bulionu (warzywnego bądź drobionego, byle NIE z kostki)
  • zółtko

Sposób przygotowania:

Szparagi ugotować, zmiksować wraz z bulionem na gładką zupę, doprawić do smaku i zagotować. Żółtko rozmieszać widelcem, dodać do niego trochę ciepłej zupy, wymieszać i dolać do kremu. (Będzie miało gęstszą konsystencję.)
Podawać z grzankami(np. z chleba razowego) bądź posypany pietruszką, szczypiorkiem.
Można do zupy dodać kilka pokrojonych, ugotowanych szparagów.:)

Dietetyczna zapiekanka z łososiem i szpinakiem.

Mój dzisiejszy obiad.:) Mhm... wolę białe ryby, ale w tym przypadku łosoś jest niezastąpiony!

Składniki:
  • średniej wielkości filet z łososia
  • jeden duży jogurt naturalny
  • paczka pełnoziarnistego ryżu (mój ulubiony to Uncle Ben's)
  • 400 g szpinaku (w moim przypadku mrożony)
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • cytryna
  • przyprawy np.: pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, sól
 
Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopi. Łososia skrapiamy cytryną, wyciskamy na niego ząbek czosnku i sypiemi odrobiną soli. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy szpinak (jeśli mrożony, to rozmrażamy na małym ogniu), dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz i dusimy przez kilka minut. Ryż gotujemy al dente, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Do jogurtu naturalnego dodajemy 'na oko' bazylię, zioła prowansalskie i oregano, całość dokładnie mieszamy. Połowę sosu wylewamy na ryż. Następnie kładziemy warstwę szpinaku. Łososia kroimy na kawałki, układamy na szpinak. Całość polewamy resztą jogurtu z przyprawami.
Pieczemy 25-30 minut. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią bądź pietruszką.

Smacznego!:)

Brak komentarzy: