sobota, 9 marca 2013

Healthy is IN!

Ma być o zdrowym stylu życia, o smacznym, nie nudnym, wartościowym jedzeniu i pozytywnym nastawieniu do życia.:) Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, skupię się głównie na potrawach, które dostarczą wam podstawowych witamin i energii na każdy pracowity dzień! Chcę pokazać, że można jeść, a wręcz trzeba jeść by utrzymać dobrą, ładną, zgrabną figurę i wyglądać fit! Nie zabraknie małych podpowiedzi co do wykonywania ćwiczeń czy też ogólnego rytmu dnia. Będę zamieszczała też posty dotyczące gadżetów ułatwiających codzienne życie, trochę własnych przemyśleń, może trochę mody, stylu. Generalnie skupię się na healthy lifestyle, healthy eating, czyli jaka powinna być kobieta w XXI wieku!:)

Nie zamierzam się obijać i już w pierwszym poście zaserwuję Wam pyszny pomysł na zdrowy obiad! A w dodatku nie wymaga dużo czasu i jest prosty w przygotowaniu.

Przedstawiam: Wypasioną paprykę.
(Czyli po prostu czerwoną paprykę faszerowaną.)

Składniki na 4 porcje:
  • 4 średniej wielkości czerwone papryki
  • kubek kaszy kuskus
  • jedna dość duża marchew
  • ząbek czosnku
  • jedna cebula
  • pół średniej zielonej papryki
  • jeśli lubisz dodaj chilli
  • 2 łyżeczki curry
  • oliwa z oliwek
  • mozarella, pomidorki koktajlowe, bazylia. (opcjonalnie, bardziej ze względów estetycznych:) )
Przygotowanie:

      Włącz piekarnik na 180 stopni. Czerwone papryki dokładnie umyj, wydrąż i odłóż na bok. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzewaj. Wrzuć drobnopokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i zieloną paprykę posiekaj w nieduże paski, dodaj do garnka. Po chwili całość calej kubkiem gorącej wody i gotuj kilka minut. Następnie dosyp kaszę kuskus, dodaj curry, mieszaj i poczekaj aż woda całkowicie się wchłonie. Nadzienie gotowe.:) Teraz nałóż do każdej papryki farsz 'z górką'. Możesz na wierzch zetrzeć ser i polać łyżką oliwy z oliwek. (Jeśli jesteś na diecie polecam mozarelle light.) Posyp ser np. bazylią, czy inną ulubioną przyprawą.*
      Nafaszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanny. Piecz ok. 20 minut w zależności jak bardzo miękką chcesz mieć paprykę.:) 
Smacznego!:)

*Jeśli wybierasz wersję z mozarellą, po upieczeniu możesz przyozdobić świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi.

Oto moja wersja po upieczeniu:

Brak komentarzy: