Nie zamierzam się obijać i już w pierwszym poście zaserwuję Wam pyszny pomysł na zdrowy obiad! A w dodatku nie wymaga dużo czasu i jest prosty w przygotowaniu.
Przedstawiam: Wypasioną paprykę.
(Czyli po prostu czerwoną paprykę faszerowaną.)
Składniki na 4 porcje:
- 4 średniej wielkości czerwone papryki
- kubek kaszy kuskus
- jedna dość duża marchew
- ząbek czosnku
- jedna cebula
- pół średniej zielonej papryki
- jeśli lubisz dodaj chilli
- 2 łyżeczki curry
- oliwa z oliwek
- mozarella, pomidorki koktajlowe, bazylia. (opcjonalnie, bardziej ze względów estetycznych:) )
Włącz piekarnik na 180 stopni. Czerwone papryki dokładnie umyj, wydrąż i odłóż na bok. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzewaj. Wrzuć drobnopokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i zieloną paprykę posiekaj w nieduże paski, dodaj do garnka. Po chwili całość calej kubkiem gorącej wody i gotuj kilka minut. Następnie dosyp kaszę kuskus, dodaj curry, mieszaj i poczekaj aż woda całkowicie się wchłonie. Nadzienie gotowe.:) Teraz nałóż do każdej papryki farsz 'z górką'. Możesz na wierzch zetrzeć ser i polać łyżką oliwy z oliwek. (Jeśli jesteś na diecie polecam mozarelle light.) Posyp ser np. bazylią, czy inną ulubioną przyprawą.*
Nafaszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanny. Piecz ok. 20 minut w zależności jak bardzo miękką chcesz mieć paprykę.:)
Smacznego!:)
*Jeśli wybierasz wersję z mozarellą, po upieczeniu możesz przyozdobić świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi.
Oto moja wersja po upieczeniu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz